Arginina jako budulec białka
Arginina jest aminokwasem, a zatem związkiem, który w swojej cząsteczce posiada grupę aminową (zasadową) i kwasową (karboksylową). Grupa aminowa jednego aminokwasu może połączyć się z grupą karboksylową drugiego aminokwasu. Dzięki temu, mogą one wiązać się w długie, pozwijane łańcuchy, czyli białka (proteiny). Większości sportowców słowo „białko” kojarzy się z mięśniami, gdyż faktycznie proteiny są podstawowym składnikiem tych narządów. W szczególności białka kurczliwe, odpowiedzialne za skurcz mięśnia, jego siłę i szybkość, są ważne dla osiągania dobrych wyników w każdej dziedzinie sportu. Arginina jest zatem jedną z cegiełek, z których formowane są, rozrastające się pod wpływem treningu, mięśnie.
Arginina należy do aminokwasów względnie niezbędnych
Opisywany tu związek zaliczany jest do aminokwasów względnie niezbędnych (względnie egzogennych). Oznacza to, że organizm potrafi wytwarzać go sam, w drodze reakcji biochemicznych. Jednak wydajność szlaków metabolicznych człowieka w syntezie argininy jest niewielka. I w pewnych okresach może być konieczne dostarczanie argininy z pożywieniem. Do takich okoliczności należy proces szybkiego wzrostu i rozwoju, a także okresy silnego stresu lub ciężkich chorób. Intensywny trening, w wyniku którego nasila się rozpad białek mięśniowych, zapewne również należy do sytuacji, w których zapotrzebowanie na argininę ulega zwiększeniu.
Arginina, a tlenek azotu
Cząsteczka argininy jest szczególnie bogata w atomy azotu. W jej końcowej części znajdują się aż trzy azoty umieszczone blisko siebie. Nie może zatem dziwić, że arginina jest wykorzystywana przez organizm do produkcji tlenku azotu (NO). Enzym, noszący nazwę syntazy tlenku azotu utlenia ten aminokwas, w wieloetapowym cyklu reakcji, czemu towarzyszy oderwanie cząsteczki NO. Najważniejszymi typami komórek, gdzie zachodzi ten proces są komórki: nerwowe, odpornościowe i śródbłonkowe (wyścielające naczynia krwionośne). Ale syntaza tlenku azotu występuje również we włóknach mięśniowych i wszystko wskazuje na to, że odgrywa w nich bardzo ważną rolę. Dlaczego tlenek azotu jest tak ważny? Jego rola w mięśniach jest następująca:
- rozszerza naczynia krwionośne – otwarcie drobnych naczyń krwionośnych w pracujących mięśniach powoduje, że przepływa przez nie więcej krwi, a zatem trafia tam więcej tlenu i substancji odżywczych
- jest modulatorem metabolizmu włókien mięśniowych – przyspiesza pobieranie glukozy, zmniejsza zapotrzebowanie na tlen, hamuje rozkład fosfokreatyny
- poprawia szybkość syntezy białek mięśniowych, aktywuje mięśniowe komórki macierzyste, indukuje powstawanie mitochondriów
- zwiększa wydolność mięśni i zdolność do wysiłku fizycznego – efekt ten był szczególnie widoczny u osób niewytrenowanych i potwierdziły go badania naukowe
Wpływ argininy na gospodarkę hormonalną
Arginina może wywierać pewien wpływ na uwalnianie do krwi hormonów istotnych dla osób uprawiających sport. Należą do nich: insulina i hormon wzrostu. Insulina poprawia odżywienie mięśni, gdyż przyspiesza wychwyt glukozy przez włókna mięśniowe. Hamuje jednak uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych. Jednakże, nasilenie lipolizy w tkance tłuszczowej następuje wskutek działania hormonu wzrostu. Obydwa wymienione hormony mogą nasilać syntezę białek. Wszystkie opisane powyżej, korzystne działania argininy spowodowały, że jest ona obecnie jednym z najpopularniejszych suplementów diety.
Zobacz: L-arginina- właściwości, dawkowanie i wpływ na organizm