Chlorofil to jedna z pierwszych substancji chemicznych, jakie każdy uczeń poznaje w szkole. Już na wczesnych lekcjach przyrody/biologii uczy się o cechach charakterystycznych wszystkich roślin zielonych, czyli o zawartym w nich chlorofilu.
Chlorofil, co to jest?
Chlorofil to cała grupa związków chemicznych występujących w roślinach zielonych, algach oraz niektórych fotosyntetyzujących bakteriach. Wyróżnia się:
- chlorofil a i b: rozpowszechniony w organizmach
- chlorofil c i d występujący wyłącznie w glonach
Bez względu na to jaka to grupa roślin, chlorofil odpowiada w nich za przeprowadzenie procesu fotosyntezy, czyli umożliwienie roślinom oraz bakteriom odżywianie się i prawidłowych ich rozwój. Zielony odcień chlorofilu wynika ze zdolności pochłaniania części tzw. czerwonego i niebieskiego światła a odbijania z kolei światła zielonego. To dlatego ludzkie oko postrzega w roślinach właśnie kolor zielony.
Sprawdzając budowę chlorofilu widać, że w centrum każdej cząsteczki znajduje się atom magnezu. Chlorofil bezpośrednio wiąże się z energią słoneczną oraz transportem tlenu w roślinie.
Właściwości chlorofilu
O pozytywnym oddziaływaniu zielonych warzyw zawierających chlorofil mówi się w większości diet. Zielone warzywa bowiem i chlorofil:
- pomagają w walce z wolnymi rodnikami
- powinowactwo chlorofilu i tlenu dotlenia organizm
- chlorofil odkwasza organizm
- oczyszcza krew i płyny ustrojowe z toksycznych związków poprzez ich unieszkodliwianie
- wspomaga tworzenie się naturalnej flory jelitowej
- niszczy szkodliwe drobnoustroje
Chlorofil wiąże się z tlenem i przenosi go w komórkach organizmu na podobieństwo hemoglobiny. Większość chorobotwórczych bakterii nie rozwija się w środowisku bogatym w tlen. Natomiast bakterie oddziałujące pozytywnie w organizmie człowieka do życia potrzebują właśnie tlenu. Teoretycznie zatem można stwierdzić, że w obecności chlorofilu nie może rozwinąć się żadna choroba bakteryjna.
Badania nad chlorofilem wykazują, że radzi on sobie nie tylko z drobnoustrojami, ale i nowotworami hamując niepożądane zmiany zachodzące w DNA oraz unieszkodliwiając wiele z kancerogennych i mutagennych substancji w naszym organizmie.
Właściwości lecznicze chlorofilu
Chlorofil znalazł zastosowanie w leczeniu m.in. chorób krwi : hemofilii i anemii z uwagi na jego zdolność zwiększania poziomu czerwonych krwinek oraz obecność żelaza a także zdolność regulacji krzepnięcia krwi i wzmacniania ścianek naczyń krwionośnych. Warto o tym pamiętać, gdy posiada się skłonność do występowania żylaków na nogach.
Chlorofil bierze udział w w procesach wyrównujących poziom cukru we krwi dlatego tak bardzo sprzyja diecie osób chorych na cukrzycę. Chlorofil stymuluje również produkcję i wydzielanie mleka u matek karmiących oraz stymuluje układ immunologiczny do lepszej pracy. Reguluje też cykl miesiączkowy oraz pracę tarczycy. Łagodzi objawy astmy, pomaga leczyć choroby wrzodowej i hamuje stany zapalne.
Chlorofil dla urody
Stwierdzono również pozytywny wpływ chlorofilu na wygląd zewnętrzny. Nadaje on piękny odcień skórze i aksamitny filtr. Wspomaga regenerację tkanek po długotrwałym oddziaływaniu promieni UV. Spowalnia procesy starzenia się organizmu i skóry oraz opóźnia pojawianie się pierwszych zmarszczek.
Gdzie znaleźć chlorofil
Chlorofil znajduje się we wszystkich roślinach zielonych. Warto jednak pamiętać, że obróbka termiczna niszczy wiele z właściwości chlorofilu. Dlatego w szczególnych przypadkach można pokusić się o suplementację chlorofilem wyodrębnionym z zielonych tkanek i dostępnym w postaci płynnej.
Więcej na stronie: https://pieknojestwtobie.com/chlorofil-wlasciwosci-i-efekt-na-zdrowie/