Kto nie lubi talerza smacznego i sycącego makaronu? Plany dietetyczne polegają na rzucaniu na talerz wypełniony makaronem w całej jego geometrycznej formie. Tak, makaron rzadko wygląda nudno, ma wiele kształtów i można go gotować na wiele różnych sposobów. Ale pytanie, które nam przeszkadza, to niezdrowy makaron? Ponieważ mamy go wiele razy w tygodniu, ważne jest, aby wiedzieć, czy apetycznie wyglądające danie jest w ogóle zdrowe. Zobaczmy więc w tym artykule, czy makaron na talerzu dobrze pasuje do Twojej talii, poza oczywiście swoimi kubkami smakowymi!
Co to jest makaron
Makaron w najprostszej postaci to mieszanka mąki z pszenicy durum i wody. Pszenica durum jest bogata w białko i jest używana do wyrobu makaronu, ale nie nadaje się do wyrobu chleba innych wypieków. Mąkę z pszenicy durum można zagnieść w sztywną pastę, zwłaszcza po to, aby można ją było uformować w różne kształty i zachować jej kształt nawet po ugotowaniu.
Makaron pełnoziarnisty zazwyczaj wytwarza się przez zmieszanie mąki razowej z pszenicą durum. Jest to z dodatkiem mąki razowej, która dodaje tekstury do mieszanki. Mąka z mąki pełnoziarnistej nie może dodawać tekstury do ciasta do makaronu.
Pasta nabiera żółtego koloru, który pochodzi z karotenów, mieszanki antyutleniacza beta-karotenu i luteiny, który znajduje się w mące pszennej. Pszenica durum jest pełna karotenów, więc ma nieco mocniejszą barwę. Czasami, aby dodać kolor do makaronu, dodaje się szpinak, aby nadać mu zielony kolor. Sok z buraków jest czasem dodawany, aby nadać mu płonące czerwone zabarwienie. Natomiast purpurowo-czarny makaron otrzymuje swój kolor z dodatków atramentu kałamarnicy!
Czy makaron jest zdrowy?
Niskowęglowodanowa lub bez carb mantry jest to, co najlepiej działa, aby utrata masy ciała stała się rzeczywistością. Większość dietetyków mówi, żebyście odeszli od węglowodanów, abyście mogli pozbyć się dodatkowej warstwy tkanki tłuszczowej, która nie chce się wyrwać z talii. Czy więc powinieneś zrezygnować z wszystkich dań z makaronu, które mogłyby być twoim wygodnym jedzeniem? Niezupełnie, jeśli wybierzesz taki, który jest pełnoziarnisty i pełen składników odżywczych.
Jedna filiżanka ugotowanego makaronu zawiera około 220 kalorii, 1 gram tłuszczu i zero cholesterolu. Większość makaronów znajdujących się na półkach sklepowych jest wzbogacona również w żelazo. Makaron pełnoziarnisty zawiera te same kalorie co zwykły makaron, ale to, co odróżnia go od zwykłego makaronu, to więcej białka, błonnika i witamin. Im bardziej jest on pożywny, tym bardziej jest pełny z niewielką ilością. Jako dodatkowe bonusy, całe to białko i błonnik oznacza, że poczujesz się bardziej usatysfakcjonowany, jedząc mniej.
Twoje możliwości nie ograniczają się tylko do samej pszenicy. Inne makarony pełnoziarniste obejmują brązowy ryż, kukurydzę i napoje gazowane. Te odmiany pochodzą z dodatkiem błonnika, białka lub kwasów tłuszczowych omega-3.
Zamiast myśleć, że makaron jest twoim wrogiem, pomyśl o nim jako pożywnym jedzeniu. Wszystko zależy od tego, jak wygląda Twoja płyta, czy jest pełna makaronu? Albo dodałeś warzywa i trochę orzechów i nasion. Dodaj trochę białka, a będziesz miał idealne danie, więc eliminacja nie jest kluczem; raczej równowaga jest kluczem. Zamiast przeskakiwać danie z makaronu i pożerać je jak nie jutro, naucz się kontrolować swoje porcje.
Nutritional Lowdown of Pasta
Makaron jest źródłem węglowodanów, białek, błonnika oraz śladowych ilości witamin i minerałów. Jeśli weźmiesz 100 g suszonego makaronu, który jest standardową porcją, dostarcza około 1300-1400 kilodżuli energii, składającej się z 65 g węglowodanu, 3-4.5 g błonnika, 12 g białka i 1-2 g tłuszczu.
Jeśli chodzi o wybór między makaronem pełnoziarnistym a makaronem z rafinowanej mąki, cała odmiana pszenicy dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Jest także doskonałym źródłem błonnika, z którego 100 g dostarcza około 13 g błonnika. Makaron na ogół ma niski średni IG, więc stabilizuje poziom cukru we krwi.
Makaron na ogół nie jest tuczem, ale zależy również od sposobu gotowania. Jeśli ugotujesz go w białym sosie i obficie użyjesz sera i masła, wtedy ukradkowe stosy będą się układały. Więc poznajmy zdrowe dania z makaronu, które zaspokoją zarówno samopoczucie, jak i talię. Przygotujcie się, by pokazać trochę miłości do makaronu, a kiedy powiecie „przekazać talerz”, będziecie to robić bez ukrywania poczucia winy.
Zdrowe przepisy na makaron
Nie możesz mieć sałatek każdego dnia, tylko dlatego, że oglądasz swoją dietę. Staniesz się nieszczęśliwy. A jeśli nie jesteś szczęśliwy, to naprawdę nie warto, prawda? Bądź więc smakoszem, ale bądź pożywnym smakoszem! Kto powiedział, że prawo do jedzenia ma być nudne? Nasze modne hasło to dobrze. Sprawdź te zdrowe przepisy i wejdź do nieba dla smakoszy dzięki swoim umiejętnościom kulinarnym.