Olej kokosowy jest niezastąpionym składnikiem wegańskich ciast, zastępuje masło, ale też możemy stosować go do pielęgnacji ciała, a nawet jako naturalny dezodorant. Niestety nie nadaje się do smażenia. Jak stosować olej kokosowy?
Olej kokosowy do pieczenia i smarowania
Olej kokosowy bogaty jest w wapń i żelazo, dlatego weganie chętnie stosują go do wypieków i smarowania pieczywa. Jako jeden z niewielu olejów ma słodkawy smak, dlatego dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami ciasta. Olej kokosowy zawiera także cynk oraz witaminy: E i K oraz unikalne połączenie kwasów tłuszczowych. Istotne jest, by wybrać olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno, ponieważ zawiera wartości odżywcze. Rozpoznamy go po intensywnym, kokosowym zapachu, jest też droższy od oleju rafinowanego. Olej kokosowy sprzyja odchudzaniu, ponieważ nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, ale od razu pożytkowany jest przez organizm, dając zastrzyk energii, ponadto spala kalorie.
Olej kokosowy jako naturalny kosmetyk
Olejem kokosowym możemy zastąpić wiele kosmetyków:
- balsam do ciała
- płyn do demakijażu
- dezodorant
- maskę na włosy
- peeling
- preparat do opalania
Jak wykonać dezodorant z oleju kokosowego? Wystarczy rozprowadzić niewielką ilość oleju kokosowego pod pachą, a następnie posypać sodą oczyszczoną. Taki preparat chroni przed wydzielaniem się nieprzyjemnego zapachu, jest niedrogi, w dodatku pozbawiony sztucznych substancji, parabenów, SLS-ów, które dodawane są do zwykłych dezodorantów. Olejowanie włosów odżywia je, nawilża, sprawia, że stają się miękkie, pełne blasku. Nałóż olej kokosowy zmieszany z oliwą z oliwek i olejem rycynowym na całą długość włosów. Trzymaj pod czepkiem przez godzinę, następnie dwukrotnie umyj szamponem. Olej kokosowy idealnie sprawdza się jako składnik peelingu. Wystarczy do oleju dodać zmielone ziarna kawy i wykonać peeling ciała. Sprawdzi się też peeling z drobnej soli. W oleju kokosowym możemy ponadto rozcieńczyć kilka kropel olejków eterycznych przed masażem. Olejem kokosowym możemy wysmarować się przed pójściem na plażę, ponieważ w naturalny sposób chroni przed promieniowaniem słonecznym. Ma właściwości regeneracyjne, dlatego możemy go zastosować także po opalaniu.
Olej kokosowy zwalcza infekcje
Dzięki zawartości kwasu laurynowego, olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybiczne. Jest więc naturalnym antybiotykiem i warto spożywać go w okresie zachorowań. Przyspiesza zdrowienie i zwiększa odporność organizmu. Regularne spożywanie oleju kokosowego zmniejsza ryzyko chorób serca i normuje cholesterol. Ponadto olej kokosowy polepsza funkcje mózgu, a także hamuje apetyt i pomaga spalać tłuszcz, dlatego powinny go stosować osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jeśli podczas gotowania został ci na dłoniach olej kokosowy, nie zmywaj go, tylko wetrzyj w dłonie i paznokcie, będą odżywione, nawilżone i zregenerowane, skóra wygładzi się.