Statystyki pokazują, że coraz więcej osób w naszym kraju stosuje nasiona chia. Nie dzieje się to przypadkowo. Trzeba bowiem podkreślić, że te produkty mają rozmaite właściwości. Jakie? Kiedy najczęściej znajdują zastosowanie? Jak można je spożywać? O tym wszystkim przeczytacie w dzisiejszym artykule poświęconym właśnie nasionom chia.
Czym charakteryzują się nasiona chia?
Warto wiedzieć, że nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Ta roślina – co może pewnie niektórych zdziwić – nie pochodzi z samej Hiszpanii, ale konkretnie z Meksyku oraz Gwatemali. Od wielu lat nasiona chia są uznawane za bardzo zdrowe. Moda na nie zawitała także do naszego kraju i zyskała wielu zwolenników. Nie brakuje bowiem ludzi, którzy chętnie stosują te bogate w wiele wartości odżywczych produkty. Trzeba podkreślić, że nasiona chia między innymi mają dużo kwasów omega-3 (więcej nawet, niż łosoś atlantycki, który jest bardzo bogaty w ten składnik). To jednak nie wszystko. Trzeba zaznaczyć, że nasiona chia mają również dużo wapnia czy żelaza. Badania potwierdziły, że jedząc te produkty dostarcza się do organizmu wysoką zawartość pełnowartościowego białka, a także antyoksydantów, które zapobiegają rozwojowi wielu nowotworów. Trzeba też wspomnieć o błonniku, magnezie, potasie czy fosforze. Nie może zatem zaskakiwać, że skala zastosowania tych produktów jest tak duża.
Nasiona chia – dlaczego warto je stosować?
- zapobiegają nowotworom dzięki licznej obecności antyoksydantów. Badania pokazują, że kobiety, które spożywają takie produkty gwarantują sobie między innymi zdecydowanie mniejsze prawdopodobieństwo raka piersi
- wspomagają pamięć oraz koncentrację – trzeba przypomnieć, że nasiona chia są bogate w kwasy omega-3. Dzięki temu ich zastosowanie pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Nasiona chia sprzyjają ludziom, którzy dużo się uczą czy pracują umysłowo
- zmniejszają ryzyko zachorowania na depresję
- świetnie przydają się kobietom w błogosławionym stanie, ponieważ pomagają w odpowiednim rozwoju dziecka
- poprawiają funkcjonowanie narządu wzroku
- zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, co jest szczególnie istotne w przypadku osób starszych
- wspomagają pracę serca
- obniżają poziom złego cholesterolu
- regulują ciśnienie tętnicze krwi – dzięki dużej obecności potasu
- podnoszą poziom hemoglobiny (odpowiada za to duża dawka żelaza)
- wspomagają procesy trawienne
- zapobiegają powstawaniu cukrzycy typu 2
- wzmacniają kości
- sprzyjają odchudzaniu
Nasiona chia a zastosowanie w kuchni
Warto wiedzieć, że nasiona chia są bardzo uniwersalne. Niektórzy spożywają je od razu (popijając dużą ilością wody – szczególnie ma to miejsce w przypadku ludzi cierpiących na dolegliwości trawienne). Są jednak osoby, które dodają je na przykład w postaci całej albo zmienionej do sałatek, owsianek, koktajli czy jogurtów. Nasiona chia świetnie przydają się również jako dodatek do zup.
Czytaj więcej: Nasiona chia – właściwości, zastosowanie, przepisy