W ostatnim czasie wiele mówi się na temat zdrowego odżywiania. I coraz częściej dietetycy i eksperci podkreślają, że nie tylko to, co jemy ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, lecz również to, w jaki sposób i w czym przygotowujemy jedzenie.
Gotowanie na parze
Ten sposób przygotowywania posiłków jest obecnie coraz częściej praktykowany w restauracjach i domach prywatnych. Jest to nie tylko modny, ale również przynoszący wiele korzyści dla naszego zdrowia. Wystarczy wspomnieć o kilku pozytywach zarówno estetycznych jak również zdrowotnych:
-żywność gotowana na parze zachowuje znacznie więcej składników odżywczych, takich jak np. witaminy
-produkty gotowane na parze są znacznie bardziej lekkostrawne
-żywność gotowana na parze jest mniej kaloryczna (gotowanie odbywa się bez tłuszczu)
-zostaje zachowany naturalny smak i kolor potraw
Na parze można gotować większość produktów żywnościowych, i nie jest to wcale skomplikowany i długi proces. Smaczny posiłek na parze można przygotować do maksymalnie 30 min. I nie trzeba wcale być super kucharzem. Wystarczą podstawowe umiejętności i odpowiednie do tego naczynia. Do takich należą garnki firmy Venice. Naczynia zostały zaprojektowane w taki sposób, by korzystając z jednego źródła ciepła (jeden palnik, jedna spirala płyty ceramicznej itd.) przygotować na parze posiłek składający się z kilku dań lub elementów. Dzieje się tak dzięki możliwości ustawienia na siebie(wieżowo/kominowo) kolejnych naczyń, przez które będzie przenikać para. Jednocześnie zapachy potraw nie przenikają się wzajemnie, zapach gotowanych potraw nie wydostaje się również na zewnątrz. Dzięki temu wszystko ugotuje się w podobnym czasie, unikniemy przypalenia oraz zaoszczędzimy na rachunkach za prąd czy gaz, a przygotowane potrawy będą miały przyjemny zapach i wyrazisty smak.
Smażenie bez tłuszczu
Uwielbiane przez większość Polaków smażone potrawy zazwyczaj kojarzone są z tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta, w polskiej mentalności panuje przekonanie, że potrawa musi aż ociekać tłuszczem, by była smaczna. Eksperci z różnych dziedzin podkreślają, że tłuste jedzenie znacznie zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych, negatywnie wpływa również na nasz układ trawienny, ponadto zwiększa ryzyko nadwagi czy otyłości. Specjaliści od zdrowego żywienia zachęcają, by rezygnować z popularnego ,,topienia” mięs w tłuszczach i wykorzystać przede wszystkim naturalny tłuszcz znajdujący się mięsie jako bazę do smażenia. Dzięki temu:
-przygotowany posiłek będzie smaczniejszy, zostanie zachowany naturalny smak potrawy
-zachowanych zostanie więcej wartości odżywczych, np. witamin, które nie ulegną obróbce termicznej podczas smażenia
– posiłek będzie mniej kaloryczny
-posiłek będzie lżejszy do stawienia
czyli podsumowując smaczny i zdrowy.
Mając tą wiedzę, wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednią do tego patelnię. Warto zwrócić uwagę na naczynie Venice. Dzięki odpowiedniej konstrukcji pozwala na przygotowanie właśnie takiego posiłku. Oprócz tego można połączyć ją wieżowo z innymi garnkami z kolekcji Venice 19 Pearl Collection i przygotować posiłek z kliku dań czy elementów korzystać z jednego źródła ciepła.
Jakość naczyń kuchennych a zdrowie
Na koniec kilka słów o tym, na co zazwyczaj nie zwraca się uwagi, a mianowicie w czym przygotowujemy posiłki, a dokładniej na rodzaj i jakość materiałów, z jakich zostały wykonane. Wraz z rozwojem technologii i nauki coraz więcej dowiadujemy się o substancjach stosowanych w naczyniach kuchennych, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dziś wiadomo, że są to tworzywa takie jak:
-aluminium- występuje najczęściej w garnkach i patelniach starej generacji-zawiera szkodliwy dla zdrowia glin
-stal-znajdująca się w niedrogich garnkach aluminiowych, która pod wpływem użytkowania zaczyna rdzewieć i odpryskiwać, dostając się do pożywienia, powodując kłopoty z sercem i bóle głowy
-teflon-najczęściej znany jako materiał powłok patelni, gdy powłoka jest zarysowana teflon przedostaje się z żywnością do organizmu zwiększając ryzyko zawału serca, udarów czy nowotworów
Warto również zastanowić się nad zakupem naczyń kuchennych od producentów z Chin. Eksperci zwracają uwagę, że wykonane są z materiałów niewiadomego pochodzenia –najczęściej stopów metali, w związku z czym na ogół tylko z wyglądu przypominają garnki wysokiej jakości. Jeśli zatem chcemy mieć pewność, że nasze naczynie kuchenne będą przyjazne dla naszego zdrowia, a przy tym trwałe i wygodne w użytkowaniu, warto zainwestować w sprawdzone, markowe produkty. Garnki Venice 19 Venice Pearl Collection to linia naczyń kuchennych wykonanych z wysokiej klasy materiałów ,np. stali nierdzewnej, co sprawia, że są one trwałe, a jednocześnie nie szkodzą naszemu zdrowiu. Naczynia posiadają 20-letnią gwarancję, co w praktyce oznacza wieloletnie wsparcie i troskę o klienta.
Cena kompletu garnków Venice Venice Pearl Collection – 7900 zł