Burak jest warzywem, które każdy z nas doskonale zna. Bulwa o ciemnoczerwonym zabarwieniu, twarda i lekko słodka w smaku – nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i do pieczenia oraz gotowania. Z buraków korzeniowych oraz liściowych, czyli tak zwanej botwinki, można przyrządzić szerego rozmaitych potraw. Bardzo dużą popularnością cieszy się również sok z buraka, najlepiej świeżo przyrządzony.
Buraki i ich właściwości
Buraki są bogate w różnego rodzaju witaminy oraz związki mineralne. Zawierają sporo kwasu foliowego, witaminy z grupy B, prowitaminy A, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu oraz cynku. W związku z tym burakom przypisuje się szereg prozdrowotnych właściwości. Buraki między innymi:
- wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek w organizmie, dzięki czemu zapobiegają anemii,
- korzystnie wpływają na ciśnienie krwi,
- wpływają na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają napięcie nerwowe, pomagają leczyć depresję i nerwicę,
- pozytywnie wpływają na wydolność i siłę organizmu,
- łagodzą zaburzenia snu oraz koncentracji,
- obniżają poziom „złego” cholesterolu,
- wzmacniają odporność, przeciwdziałają przeziębieniom, anginie, grypie,
- korzystnie wpływają na wzrok,
- poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci,
- działają silnie przeciwutleniająco,
- mają właściwości bakteriobójcze,
- mają działanie przeciwnowotworowe- należą do najważniejszych warzyw pomocnych w walce z rakiem, głównie dzięki niszczeniu wolnych rodników,
- przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy,
- odkwaszają organizm i przywracają równowagę kwasowo-zasadową,
- łagodzą objawy menopauzy,
- dodają energii,
- zapobiegają wadom rozwojowym płodu.
Jak widać korzyści ze spożywania buraków jest naprawdę dużo, warto jednak wiedzieć, w jakiej postaci najlepiej spożywać to warzywo.
Jak jeść buraki?
Buraki i zawarte w nich składniki prozdrowotne są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Betalainy stanowiące ich czerwony barwnik pod wpływem ogrzewania rozkładają się i tracą swoją moc. Dlatego też, mimo iż pieczone i gotowane buraki są naprawdę smaczne, warto spożywać je na surowo. Jako że są jednak bardzo twardym warzywem, najwygodniej i najkorzystniej będzie przyrządzić z nich świeży sok.
Nie od dziś wiadomo, że picie soku z buraka ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Powinni go spożywać zwłaszcza sportowcy, kobiety podczas menstruacji, osoby borykające się z nowotworem lub anemią, a także przeziębieniem czy grypą. Czasami sok z buraka nazywany jest również „dozwolonym dopingiem” dla sportowców, ponieważ udowodniono, że znacznie podnosi on wydolność i wytrzymałość organizmu.
Przygotowując sok z buraka można dodać do niego na przykład jabłko i marchewkę, aby polepszyć jego smak. Należy być przygotowanym na to, że po wypiciu takiego soku nasz mocz może przybrać czerwony lub różowy odcień – nie należy się tym przejmować, jest to bowiem spowodowane obecnością czerwonych barwników, które organizm naturalnie wydala.