Salmonella – przyczyny, objawy, diagnozowanie i leczenie zatrucia

Niektóre bakterie z grupy Salmonella powodują zatrucie pokarmowe salmonellą. Te bakterie żyją w jelitach ludzi i zwierząt. Infekcja ludzka następuje po spożyciu pokarmu lub wody skażonej zakażonym kałem.

Zakażenie salmonellą przewodu pokarmowego zwykle dotyka jelita cienkiego. Zakażenie jest również nazywane salmonellozą lub salmonellozą jelitową. To jeden z najczęstszych rodzajów zatrucia pokarmowego. Zatrucie to występuję zazwyczaj u osób poniżej 20 roku życia i pojawia się w okresie letnim, kiedy to tego typu bakterię mają najlepszy okres lęgowy.

Przyczyny zatrucia salmonella?

Spożywanie pokarmu lub picie jakiegokolwiek płynu skażonego niektórymi gatunkami bakterii Salmonella powoduje zatrucie pokarmowe. Ludzie zazwyczaj zarażają się tą bakterią poprzez jedzenia surowych, nieumytych pokarmów lub spożywanie jedzenia, które było przygotowywane w niehigienicznych warunkach.

Salmonella rozprzestrzenia się często, gdy ludzie nie myją (lub niewłaściwie myją) swoich dłoni po skorzystaniu z toalety. Można ją również rozprzestrzeniać za pomocą zwierząt domowych, zwłaszcza gadów i ptaków. Dokładne gotowanie lub pasteryzacja zabija bakterie Salmonella. Człowiek zwiększa swoje ryzyko zachorowania, gdy spożywa surowe, niedogotowane lub źle pasteryzowane produkty. Zatrucie pokarmowe salmonelli jest powszechnie powodowane przez:

  • niedogotowanego kurczaka, indyka lub inny drób,
  • niedogotowane jaja,
  • niepasteryzowane mleko lub sok,
  • zanieczyszczone surowe owoce, warzywa lub orzechy.

Szereg czynników może zwiększyć ryzyko zakażenia salmonellą, w tym:

  • wspólne przebywanie członków rodziny z zatruciem pokarmowym salmonellą,
  • posiadanie zwierzęcego gada lub ptaka (mogą przenosić Salmonella),
  • mieszkanie w akademikach lub domach opieki, gdzie znajdują się różni ludzie z różnymi nawykami,
  • podróżowanie do krajów rozwijających się, gdzie higiena jest słaba, a normy higieniczne są poniżej standardów.

Ponadto, osłabiony układ odpornościowy organizmu zwiększa prawdopodobieństwo zarażenia się salmonellą.

Objawy zatrucia salmonellą

Objawy zatrucia pokarmowego salmonellą często pojawiają się szybko, zwykle w ciągu 8 do 72 godzin po spożyciu skażonej żywności lub wody. Objawy mogą być agresywne i mogą trwać nawet do 48 godzin.

Typowymi objawami w tym ostrym stadium są:

  • bóle brzucha, skurcze lub tkliwość,
  • dreszcze,
  • biegunka,
  • gorączka,
  • ból w mięśniach,
  • nudności,
  • wymioty,
  • objawy odwodnienia (takie jak zmniejszone lub ciemne zabarwienie moczu, suchość w jamie ustnej i niska energia),
  • krwawy stolec.

Odwodnienie wywołane biegunką jest poważnym problemem, szczególnie u dzieci i niemowląt. Odwodnienie jest poważne, ponieważ może doprowadzić do śmierci.

Diagnozowanie zatrucia pokarmowego salmonellą

Aby zdiagnozować zatrucie pokarmowe salmonellą, należy jak najszybciej skierować się do lekarza, który dokona badania fizykalnego. W pierwszej kolejności zostanie zbadany brzuch oraz przeprowadzony wywiad z pacjentem. Takie objawy jak różowa wysypka i wysoka gorączka mogą wskazywać na poważną postać zakażenia salmonellą zwaną durem brzusznym. Dlatego też, lekarz może zlecić wykonanie analizy krwi oraz kału pacjenta.

Leczenie zatrucia pokarmowego salmonellą

Zasadniczą metodą leczenia zatrucia pokarmowego salmonellą jest regularne przyjmowanie płynów i elektrolitów. Dorośli powinni pić wodę lub ssać kostki lodu, aby wyrównać poziom płynów. W przypadku dzieci, lekarz może zalecić picie dodatkowych napojów nawadniających. Poza tym, podczas leczenia zatrucia należy zmodyfikować dietę, by zawierała ona łatwo przyswajalne pokarmy. Takie produkty jak banany, ryż, mus jabłkowy i lekkie tosty są bardzo dobrym rozwiązaniem. Podczas leczenia należy unikać mlecznych produktów i bardzo dużo odpoczywać. To sen pozwala organizmowi walczyć z infekcją.

Więcej na: Salmonella – przyczyny, objawy, leczenie

Otagowano .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *